Solsikkebrød smager dejligt, og solsikkekernerne tilfører det traditionelle hvedebrød en ekstra skøn smag. Solsikkekerner er sunde, så du kan sagtens være generøs med mængden af dem, når du bager dit solsikkebrød. Et solsikkebrød kan serveres i mange sammenhænge, hvad enten det er til morgenmaden, eftermiddagskaffen eller når der kommer gæster. Solsikkebrød er noget, som stort set alle kan lide, og derfor vil et nybagt, velduftende og velsmagende solsikkebrød helt sikkert også være populært at sætte på bordet. Et solsikkebrød kan desuden nydes med ost såvel som mange forskellige slags pålæg, så der er noget for enhver smag.
Få råd til bageudstyr med lån på nettet
Selvom det generelt set er billigere at bage sit eget solsikkebrød end at købe det færdigfremstillet i butikkerne, så er der alligevel nogle udgifter forbundet med at bage solsikkebrød. Du skal for det første indkøbe ingredienserne, herunder solsikkekerner og hvedemel, og dertil kommer køkkenudstyret til bagning. Hvis du står i en situation, hvor du har brug for køkkenudstyr til bagning, men ikke lige har råd til at købe det hele på én gang, så kan du fx vælge at søge om et lån på nettet til at finansiere udgifterne. Dermed får du penge udbetalt, som du kan bruge til at købe køkkenudstyr til bagning, og du kan indkøbe ingredienser i større mængder, så du har et stort lager i køkkenskabet. Lånet kan du så afdrage over en kortere eller længere periode. Dermed behøver du ikke at sprænge dit husholdningsbudget, men kan få råd til det hele, og samtidig afdrage på lånet i ro og mag.
Solsikkebrødets oprindelse
Ingen kender det præcise årstal for, hvornår man begyndte at bage brød, men brødbagning eksisterede helt tilbage i oldtiden. I Nordeuropa var det primært rug og byg, som blev anvendt til brødbagning, og det var først langt senere, at hveden kom til Europa – helt fra Mellemøsten, Egypten og Romerriget. Hvedesorten, som også bruges til at bage solsikkebrød, har eksisteret i mere end 10.000 år, og fra 1800-tallet kom der for alvor gang i hvedebrødsbagningen, fordi tekniske opfindelser gjorde det meget nemmere at male hvedekornet til brødproduktion. Hvem der fandt på at komme solsikker i hvedebrødet, ved man ikke, men solsikkeplanten stammer oprindeligt fra Peru og Mexico og er mere end 4000 år gammel. Solsikken blev taget med til Europa i 1500-tallet, hvor den er blevet brugt til bagning, og man har også ristet solsikkekerner til kaffe, ligesom man anvender solsikkeolie til bagning og stegning. Solsikkekerner smager skønt i hvedebrød, og denne type hvedebrød kalder man solsikkebrød.
Opskrift på solsikkebrød
Ingredienser til 1 solsikkebrød
25 g gær
25 g smør
3 dl mælk
250 g hvedemel
125 g sigtemel (ca. 2½ dl)
½ dl solsikkekerner
½ tsk groft salt
Til pensling:
½ pisket æg
Pynt:
Hakkede solsikkekerner
Fremgangsmåde:
Først smeltes smørret i en gryde og hældes i en skål sammen med mælken.
Dernæst røres gæren ud i skålen.
De øvrige ingredienser tilsættes, men lidt af melet gemmes til senere i bageprocessen.
Dejen æltes, indtil den får en smidig og blank konsistens.
Så stilles dejen til hævning i 45 minutter et lunt sted.
Drys mel på bordpladen og ælt dejen godt, hvorefter du tilsætter resten af melet efter behov.
Dejen skæres i to dele og formes til to brød, som lægges på enten en smurt bageplade eller bagepapir. Brødene skal efterhæve i ca. en halv time.
Dernæst snittes brødene på overfladen og pensles med æg. Drys hakkede solsikkekerner ud over dem.
Brødene placeres på nederste hylde i ovnen.
Brødene bages i en forvarmet ovn ved 225° i ca. 30 minutter.
Solsikkebrød til hverdag og fest
Solsikkebrød er velegnet til både hverdag og fest. Solsikkebrød kan spises som en del af et morgenmåltid, eller hvis man gerne vil have et lækkert stykke brød til eftermiddagskaffen. Bager du dit eget solsikkebrød, så kan du spare en del penge i forhold til at skulle købe det i forretningerne, men både du og din familie har også altid adgang til nybagt brød fra ovnen, som kan sættes direkte på bordet efter afkøling. Ved gæstebesøg eller andre festlige lejligheder som fødselsdag, en havefest eller skovtur er det også oplagt at servere solsikkebrød. Solsikkebrødet er sundt og mættende og kan spises med mange typer af pålæg eller som tilbehør til fx grønne salater og pastasalater.