Krydrede og sprøde ingefærsmåkager

Mange forbinder ingefærsmåkager med juletiden, men de kan bestemt også spises på alle andre årstider. Den friske og lidt skarpe ingefærsmag er noget helt særligt, og perfekt bagte ingefærsmåkager er både sprøde og lidt seje i konsistensen. Den krydrede ingefærsmåkage passer til en god kop te eller kaffe og kan nydes året rundt.

Ingefærsmåkagens oprindelse

Ingefærkager stammer helt tilbage fra det 15. århundrede, hvor man lavede ingefærkager i forskellige former. Ingefærkagedej er således blevet brugt til både kagefigurer (kagemænd, kagekvinder, kagehjerter osv.) og til pebernødder. Der blev bagt ingefærsmåkager ved Elizabeth I af Englands hof, og briterne er stadig meget glade for ingefærsmåkagen, som gerne serveres sammen med en kop eftermiddagste. I moderne tider er der tradition for, at det især er til jul, at der bages ingefærkager. I stedet for at rulle pebernødder af dejen opstod idéen om at rulle dem flade, og således opstod ingefærsmåkagen, der har en flad form. Ingefærsmåkager kendes over hele Europa, og her i Danmark er mange af os også rigtig glade for de små sprøde småkager med ingefærsmag.

Opskrift på ingefærsmåkager

Ingredienser til ca. 35 stk ingefærsmåkager

200 g rørsukker

100 g smør

275 g hvedemel

50 g ahornsirup

1 spsk ingefær, fintrevet

2 tsk stødt ingefær

1 tsk bagepulver

1 æg

1 nip salt

1/2 tsk nellike, stødt

1/2 tsk vaniljepulver

1 tsk kanel

Fremgangsmåde:

Kom sukker, smørret, sirup og frisk ingefær op i en lille kasserolle. Varm det hele op under omrøring, indtil du får en ensartet masse. Så tages kasserollen af kogepladen.

Tag en skål og bland mel, ingefær, bagepulver, kanel, vanilje, nellike og salt, så du får en krydderiblanding.

Kom æg, mel og krydderiblanding i kasserollen og rør det sammen til en dej.

Dejen trilles i små kugler, som er lidt større end pebernødder. Kuglerne sættes på bagepladen.

Under bagningen flyder kuglerne og får deres flade småkage-udseende.

Ingefærkagerne sættes i en forvarmet ovn på 175 grader og bages i 12-14 minutter. Når de er færdigbagt kan du lade dem køle af på bagepladen, før du serverer dem.

Opbevaring af ingefærkager

Nu, hvor du har fået opskriften, er det nemt at komme i gang med at bage dem selv. Du kan bage en lille portion, eller du kan bage en større portion og opbevare dem i dåser eller krukker, hvor låget slutter tæt til. Så kan de holde sig i længere tid, og du har altid en lækker eftermiddags- eller aftensnack, du kan spise, eller du har ingefærsmåkager, som du kan byde uventede gæster.

Finanslån til bageudstyr

Vil du gerne i gang med at bage ingefærkager eller andre lækkerier, så har du brug for det rigtige bageudstyr til dit køkken. Selvom bageudstyr ofte fås til rimelige priser, så kan det alligevel løbe op i en større udgift, hvis du gerne vil købe det hele på én gang. Hvis du både skal have skåle, røremaskine, røreskeer, dejskraber, bageforme, gryder, eller hvis dit komfur ligefrem trænger til at blive udskiftet, så har du brug for ekstra penge. Du kan derfor med fordel overveje at optage et lån til at finansiere dit bageudstyr. Der findes mange låneudbydere online, hvor du kan få et lån på fx 5.000 kroner, som du kan afdrage i løbet af 12, 24 eller 36 måneder. Det kan også være, at du vil bruge nogle af pengene på at købe ingredienser til bagning af ingefærkager. Krydderier og mel er noget, som kan holde sig i længere tid, hvis det opbevares korrekt i køkkenskabet, og dermed kan du indkøbe et større lager og dermed få mængderabat. Med et kviklån kan du få penge til det hele nu og her, og så kan du afdrage i dit eget tempo efterfølgende. Når du har det helt rigtige udstyr kan du fuldt ud koncentrere dig om at bage.