Sådan laver du din egen surdej

Kan du godt lide at bage dit eget brød, så kan du med fordel anvende surdej frem for gær. Surdejsbrød smager af mere end brød bagt med gær, og surdejsbrødet holder også længere, fordi mælkesyrebakterierne virker konserverende. Surdejsbrød er også lettere for kroppen at fordøje, og det er sundere end gærbrød. Du kan nemt lave din egen surdej og få tips til opbevaring ved at læse med her.

Opskrift på surdej

Ingredienser til 1 portion surdej

200 g hvedemel

2 dl vand

Fremgangsmåde:

Vand og hvedemel røres sammen i en skål, så det får en konsistens, som er ensartet.

Surdejen opbevares ved stuetemperatur 1-4 dage. Du kan stille den på køkkenbordet i et glas med låg og røre i den jævnligt. I surdejen opstår en masse mikroorganismer som gærceller og mælkesyrebakterier, hvilket er med til at få brødet til at hæve og give det smag. Efter en 4 dages tid vil surdejen begynde at dufte som kærnemælk, hvilket betyder, at den er klar til brug.

Opbevaring af surdej

Når surdejen ikke anvendes til bagning, opbevares den i køleskabet. Du kan med fordel opbevare den i et glas med plasticlåg. Surdejen skal ”opfriskes” 2-3 gange om ugen, hvor du hælder mere vand og mel i surdejen og sætter den ud i stuetemperatur, så den kan arbejde. En surdej giver det bedste resultat til bagning, når den lige er blevet ”fodret” med ny mel og vand, så hvis du bruger en del af surdejen til at bage brød, boller og pizza på det tidspunkt, får du det bedste resultat. Det er dog muligt at bage med surdej, som ikke er frisket op inden for 24 timer, men brødets smag bliver mere syrlig. Surdejen kan i princippet holde sig for evigt, når den opfriskes løbende og står i køleskab.

Hvilken type brød kan du bage med surdej

Surdej kan anvendes både til rugbrød og lyse brød. Når du bager rugbrød med din surdej, så er blandingsforholdet 1:1:1. Det vil sige 1 del surdej, 1 del rugmel og 1 del lunken vand. En rugbrødssurdej bliver hurtigere aktiv og klar til bagning frem for en hvedesurdej. Men du kan bestemt også bage lækre lyse brød og boller med en surdej. Du kan sågar lave en lækker surdejsbund til din pizza. Surdejen er nem at arbejde med, for du kan både ælte den i hånden eller du kan anvende en røremaskine.

Forær surdej til andre

Har du lavet en lækker surdej, så kan du også vælge at forære en klump surdej til andre, fx din mor, din veninde eller din kollega. De har måske ikke tid til selv at lave surdej i hverdagen og vil derfor blive glade for, at du forærer dem surdej, som de nemt kan anvende til deres egen brødbagning.

Lån til bageudstyr

Foretrækker du hjemmebag frem for at købe brød og kager, så er det oplagt, at du laver din egen surdej, så du altid nemt kan bage efter behov. I den forbindelse har du også brug for bageudstyr som fx røremaskine, brødforme, skåle, røreskeer og andet udstyr til dit køkken. Det er generelt set billigere at bage sit eget brød med surdej end at købe det færdigbagt i forretningerne, og derfor er der penge at spare, som du jo tilsvarende kan investere i bageudstyr af god kvalitet. Hvis du ikke har råd til at købe alt bageudstyret på en gang, har du mulighed for at tage et lån og dermed få et fuldt udstyret køkken. Lånet kan afdrages over tid i mindre ydelser om måneden. Med surdej i køkkenet kan du altid hurtigt lave lækkert, velduftende og velsmagende brød, boller, pizza og kager.