Hvordan opbevarer man bedst surdej?

Surdej består helt enkelt af ingredienserne mel og vand. I surdejen finder man mælkesyrebakterier og gærsvampe, som giver smag og får dejen til at hæve. Surdej anvendes til rugbrød, lyse brød, boller, pizzabunde og kager. Er du vild med at bage selv, så kan du med fordel bage med surdej frem for gær. Her vil vi introducere dig til surdejens fortræffeligheder og give dig gode råd til, hvordan du bedst muligt opbevarer din surdej.

Fordele ved surdej

Der er faktisk flere fordele ved surdej end gær. Surdejen giver brødet en god og syrlig smag. Surdejen er også sundere, fordi det er nemmere for kroppen at fordøje den. Brød og boller, som er bagt med surdej, holder også længere, fordi surdejen virker konserverende. Når først du har en klump surdej, så kan du nemt opfriske den ved at tilføre mere vand og mel, og dermed kan du altid have surdej stående på køl, som du kan tage ud og hurtigt bage friske og velsmagende brød.

Opbevaring af en surdej

Selvom surdejen skal laves og opfriskes ved stuetemperatur, så opbevares den bedst på køl, når du ikke er i gang med bagning. Når du laver din surdej med mel og vand, så hæld det op i et gennemsigtigt glas og læg låg på. Så kan du følge processen i de fire dage, hvor mikroorganismerne arbejder i surdejen, indtil den er klar. Når surdejen er klar, kan du enten tage en klump af den og bage et brød med det samme, eller du kan sætte den på køl. En surdej kan cirka holde sig en uge på køl, men hvis du løbende fodrer den ved at tilsætte nyt mel og vand, så kan den i princippet holde sig i det uendelige. En surdej skal fodres 2-3 gange om ugen, ellers risikerer du, at eddikesyreindholdet i surdejen bliver for højt, og dermed får brødet en sur smag eller hæver slet ikke.

Når du vil bage med din surdej

Når du gerne vil bage med din surdej, så skal du tage den ud at køleskabet dagen før, så den har tid til at temperere. Hvis du gerne vil have en meget aktiv surdej, så kan du fodre den med mel og vand 4-6 timer, før du går i gang med at bage. En surdej er altid mest aktiv i døgnet efter, at den er blevet fodret. Du kan også altid teste, om din surdej er klar til brug. Det gør du ved at hælde vand i en skål og putte 1 stk surdej ned i vandet. Hvis surdejen flyder, er den klar til bagning, og hvis ikke, så skal du lade den stå i længere tid.

Surdejens oprindelse

Surdejsbrødet stammer helt tilbage til oldtidens Egypten, hvor egypterne fandt ud af, at mel og vand både gav brødet smag og fik det til at hæve. Siden dengang er der blevet bagt surdejsbrød, men processen er også langsommelig, fordi brød med surdej skal hæve i mange timer. Det har mange af nutidens mennesker ikke tid til, og derfor anvendes gær eller bagepulver i stedet for, som hurtigere sætter gang i tingene.

Få dit bageudstyr finansieret

Bager du ofte med surdej, eller har du besluttet dig for at give dig i kast med at bage lækre og velsmagende surdejsbrød og surdejsboller, så har du brug for det rigtige bageudstyr. Har du brug for kontanter nu og her til at købe det helt rigtige bageudstyr som fx en røremaskine, skåle, brødforme og røreskeer, så kan du med fordel ansøge om et billigt lån til at finansiere det hele. Fordelen ved et lån er, at det kan afdrages over længere tid. Dermed behøver du ikke at sprænge husholdningsbudgettet eller have en opsparing for at komme i gang med at bage surdejsbrød. Du kan få et lån med fornuftige afdrag, og så er der penge både til bageudstyr af god kvalitet og ingredienser til din surdejsbagning. Du kan også tage dine børn med i køkkenet og lære dem, hvordan man bager med surdej og anvender de forskellige bageredskaber. De vil helt sikkert synes, at det er sjovt, og I kan lave mange forskellige slags brød af surdej. I kan også lave en lækker familiepizza med surdejsbund, som I kan nyde at spise sammen i weekenden.