Langtidsbagte tomater med dejlig sød smag

Langtidsbagte tomater har en intens og sød smag. De kan anvendes som tilbehør til mange forskellige retter og anvendes i grønne salater, pastasalater, i tærter, som topping på pizza eller æggekage eller i sandwich. Langtidsbagte tomater er i det hele taget et lækkert alternativ til friske tomater, og selvom tomaterne bages i ovnen i flere timer, bevarer de en lækker smag.

Langtidsbagte tomaters oprindelse

Ingen ved med sikkerhed, hvem der opfandt opskriften på langtidsbagte tomater. Men vi ved i hvert fald, at tomaten stammer fra Peru, og at den senere blev udbredt til Mellemamerika. I 1500-tallet kom den til Spanien, hvor man begyndte at dyrke den. I begyndelsen var man af den opfattelse, at tomaten kunne være giftig, fordi den – ligesom kartoflen – tilhørte natskyggefamilien. Så det var først i 1700-tallet, at den for alvor blev udbredt i Europa og anvendt til madlavning. Siden da har mange elsket at spise tomater. Friske såvel som stegte og bagte tomater anvendes til et utal af forskellige retter. Italienerne opfandt de soltørrede tomater, men om de også opfandt de langtidsbagte tomater må stå hen i det uvisse. Men i hvert fald har vi i dag glæde af opskriften på langtidsbagte tomater, som er et kærkomment alternativ til den friske eller stegte tomat.

Opskrift på langtidsbagte tomater

Ingredienser:

1 kg tomater

1 hvidløg

3 spsk. olivenolie

en håndfuld timian eller som alternativ 1-2 stilke rosmarin

salt og peber

Fremgangsmåde:

Først vaskes tomaterne og skæresi halve.

Dernæst lægges de på bagepladen med skæresiden opad.

Hvidløget fordeles i fed og lægges mellem tomaterne.

Timian eller rosmarin finhakkes og drysses henover tomaterne.

Salt og peber drysses henover tomaterne sammen med olie.

Bagepladen sættes i en 125 grader varm ovn, og tomaterne bages i ca. 3 timer.

Tomaterne er klar til servering med det samme. Du kan sætte dem på et fad, eller putte dem på som topping eller i salater. Er der nogen til overs,så kan de opbevares i en tætsluttet boks og sættes på køl. Langtidsbagte tomater smager også godt som en kold snack, du kan nippe til en varm sommerdag, når du sidder i solen og slapper af.

Forskellige varianter af langtidsbagte

Langtidsbagte tomater kan spises året rundt – som tilbehør til gryderetter om vinteren og til salater om sommeren. Med de helt rigtige krydderier som timian eller rosmarin får de langtidsbagte tomater den superdelikate smag, som de fleste kan lide. Med langtidsbagte tomater får du sundt og lækkert tilbehør til dine måltider, og med forskellige krydderier er det muligt at lave forskellige varianter. Hvis du fx ikke bryder dig om hvidløg, eller du har børn som ikke kan lide smagen af hvidløg, kan du undlade at bage tomaterne sammen med hvidløg, men for mange vil tomater og hvidløg være en fantastisk kombination. Dermed kan du altid lave netop den variant af langtidsbagte tomater, som passer til dine og din families behov, og som passer til netop den type ret, du ønsker at servere for dine gæster.

Lån til køkkenudstyr

Er du vild med at stå i køkkenet og lave lækker mad, så har du også brug for det rigtige køkkenudstyr til madlavning og bagning. Selvom du finder mange gode tilbud på køkkenudstyr og bageudstyr online, så er det ikke altid helt billigt at købe, især hvis du både skal have gryder, røremaskine, skåle, knive, pensler, røreskeer, stavblender og meget andet. Det kan tage tid at spare op, hvis du ikke lige har pengene til køkkenudstyr, og det koster også penge at købe ingredienserne til din madlavning. I stedet for at sprænge husholdningsbudgettet eller bruge længere tid på at spare op, kan du i stedet vælge at låne pengene til køkkenudstyr, bageudstyr og ingredienser. Du kan ansøge om et lån til at finansiere det hele. Dermed kan du købe, hvad du har brug for på én gang, og så kan du afdrage det i mindre månedlige ydelser henover en periode på fx 1-3 år. Før du ansøger om et lån skal du selvfølgelig sikre dig, at du har råd til at afdrage og tilbagebetale lånet. Men et lån kan for mange være måden at realisere drømmen om at få det helt rigtige køkkenudstyr og bageudstyr, så du kan lave lækker mad og brød til hverdag og fest.