Velsmagende hvedebrød

Et friskbagt hvedebrød smager skønt og kan serveres med en kop kaffe eller te. Det vil være en god start på din morgen at spise velsmagende hvedebrød, og det kan også være hyggeligt med en skive friskbagt brød til eftermiddagskaffen. Hvedebrød kan også serveres, når du får gæster, og det er noget, som både voksne og børn kan lide.

Hvedebrødets oprindelse

Dyrkning af hvedekorn stammer oprindeligt fra Syrien, Tyrkiet, Irak og Jordan. For ca. 10.000 år siden skete der en mutation af forskellige hvedesorter, så der opstod en hvedesort med større korn. Det gjorde det muligt at bage hvedebrød i befolkningen. Senere bredte hvedbrødsbagningen sig til Egypten og Romerriget, og efterhånden kom hveden også til Europa. Langt op i 1700-tallet foretrak man dog at dyrke rug og byg i Nordeuropa, så der blev i mindre omfang dyrket hvede til brød. Men fra 1800-tallet fik man nogle tekniske hjælpemidler, bl.a. møllen som gjorde det nemmere at male hvedemelet, og dermed steg produktionen af hvedemel og bagningen af hvedebrød. Hvedebrød kaldes også for franskbrød, hvilket skyldes, at man i begyndelsen anvendte møller fra Frankrig til at male hvedekornet. I det 19. århundrede fik man dampdrevne møller, og produktionen af hvede udbredtes også til bl.a. Nordamerika. I mange år var Sovjetunionen den største producent af hvede, men nu er den førende hvedeproducent Kina, efterfulgt af Indien og USA.

Opskrift på hvedebrød

Ingredienser:

3,5 dl lunkent vand

25 g gær

150 g fuldkornshvedemel

750 g hvedemel

3 dl kærnemælk

3 spsk. olivenolie

1 spsk. honning eller sukker

20 g havsalt

Fremgangsmåde:

Gæren røres ud i det lunkne vand. Her kan du med fordel anvende skålen til en røremaskine.

Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen salt.

Dejen æltes grundigt – enten med hænderne eller i en røremaskine, indtil den får en ensartet konsistens. Så tilsættes saltet, og der æltes videre, indtil dejen er så smidig, at den giver slip på skålen.

Dejen tildækkes med et viskestykke og skal hæve i 30 min.

Drys mel på bordet og del dejen i to lige store stykker. Form stykkerne til to aflange brød. Snit brødet på toppen.

Brødene skal efterhæve i 1 – 1,5 time.

Brødene sættes i en forvarmet ovn (250 grader) og bages på midterste rille i 35-40 min.

Sådan får du fornøjelse af hvedebrød

Har du mindre børn, så kan du nemt servere et par skiver hvedebrød for dem om eftermiddagen, når de kommer småsultne hjem fra skole. Skal familien hygge sig i weekenden, er det dejligt at kunne stå op til et morgenbord med lækkert, nybagt hvedebrød, og hvedebrød kan også bruges til at lave sandwiches til en længere køretur eller til en skovtur.

Køb bageudstyr med finanslån

Er du vild med at bage, så er det selvfølgelig vigtigt, at du har det rette udstyr i dit køkken. Uanset om du bager til dig selv eller hele familien, så er der nogle bestemte køkkenredskaber, som du skal bruge, når du bage hvedebrød. Det er fx skåle, en røremaskine, røreskeer, bageplader og bageforme. Måske står du også og skal bruge et nyt komfur, fordi det gamle trænger til en udskiftning. Hvis du ikke lige har pengene til at investere i bageudstyr eller et nyt komfur, så er der den mulighed, at du kan ansøge om et lån. Dermed får du penge nu og her til at købe udstyr for, og du kan så afdrage det i løbet af fx 12, 24 eller 36 måneder. Du kan også låne penge til at købe et større lager af ingredienser til brødbagning. Når du køber ingredienser i større mængder, kan du ofte få mængderabat, så det er billigere. Og hvis du så har optaget et lån, så du har nogle kontanter til at købe ingredienserne nu og her, så kan du afdrage på lånet efterfølgende i dit eget tempo. Når du har de rigtige køkkenredskaber til bagning og de rette ingredienser i køkkenskabet, så er det supernemt at bage hvedebrød på alle tidspunkter af døgnet – uanset om familien skal have nybagt hvedebrød til morgenmad, eller om du får gæster til eftermiddagskaffen og vil servere velsmagende og velduftende hvedebrød for dem. Det kan også være, at du vil bage lækkert hvedebrød for din egen skyld, som du kan sætte tænderne i og nyde sammen med en god kop te eller kaffe.