Vaniljbullar m. kardemumma

Til dem der ikke allerede ved det, så er jeg kæreste med en svensker, og svenskerne elsker bullar. Det er lidt ligesom vores kanelsnegle, de er bare formet anderledes og så kan man få dem med både vanilje, kardemomme og kanel. Der skal drikkes stærk kaffe til, og svenskerne kalder kaffe/kage/hygge-kombinationen for fika, som er et ord, vi virkelig mangler på dansk. Specielt på sådan nogle kedelige regnvejrsdage, vi døjer med for tiden. Hvor er junisolen blevet af?


Nu har jeg selvfølgelig lige sagt man drikker kaffe til, men kakao er også virkelig godt. Specielt når det er hjemmelavet.

Hvis der er noget, jeg kan blive hidsig over, så er det at forsøge at sno svenske bullar. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det. Når André gør det, ser det legende let ud, når jeg forsøger ligner det en lille klumpet klat. Jeg plejer at give op, fordi jeg simpelthen bliver så vred. Så må André klare den del af bagningen selv. Man må jo ganske enkelt bare erkende, at man ikke kan være god til det hele.

Jeg har forsøgt at klippe en lille video, jeg optog med min iPhone, så I kan give det et skud, hvis I har lyst. Det er ikke stor videokunst, men forhåbentlig gør det jer i stand til at sno bullar.

Ingredienser
50 g gær
0,5 tsk salt
1,5 dl sukker
5 dl mælk
125 g smør
1 tsk stødt kardemomme
15 dl hvedemel

Fyld:
150 g smør
0,5 dl vaniljesukker (Kan med fordel erstattes med kornene fra en vaniljestang og lidt ekstra flormelis)
1,25 dl flormelis
1,5 spsk kartoffelmel

Drys:
Stødt kardemomme (gerne stødt friskt fra hele kardemommekapsler)
Rørsukker

Smuldr gæren og opløs den med sukker og salt. Smelt imens smørret i en gryde, tilsæt mælk og varm det op til det er lunkent. Tilsæt til den smeltede gær. Tilsæt mel og stødt kardemomme og ælt til en lind dej.

Vi testede at bruge autolyse til at behandle dejen med og det fungerede mega godt! Det gør man på følgende måde: Gør fingrene våde med vand og tag fat i dejens side, hiv lidt op i dejen og fold kanten ind mod midten. Fortsæt hele vejen rundt. Lad hvile en halv time. Fold igen. Lad hvile en halv time. Fold igen. Lad hvile en halv time eller til dejen er dobbelt størrelse fra du startede.

Imens dejen hæver blandes fyldet. Sørg for at smørret er rigtig blødt og bland forsigtigt de andre ingredienser i.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til et stort rektangel. Cirka 60×30 cm. Fordel fyldet på den ene halvdel (på længden), og fold den anden halvdel ind over. Hvis man ikke har mod på den svenske foldning, kan man også fordele fyldet på hele rektanglet og rulle den til snegle i stedet.


Tryk på billederne for fuld størrelse

Den svenske måde at gøre det på er nu rigtig fin, og gøres på følgende måde: Når dejen er blevet foldet på midten skæres den ud til 1,5-2 cm stykker. Disse trækkes lidt ud, snos og vikles to gange rundt om to spredte fingre, hvorefter enden vikles op igennem hullet. Det giver sikkert ikke mening, men forhåbentlig kan videoen ovenfor hjælpe lidt på vej.

De færdige bullar lægges i små kageforme for at holde på alt det gode smørfyld. De efterhæver i omkring en halv time, pensles med æg og drysses med blandet rørsukker og kardemomme, hvorefter de bages i 10-12 minutter v. 225 grader.

Dette indlæg blev udgivet i Gærbrød, Kager. Bogmærk permalinket.

5 svar til Vaniljbullar m. kardemumma

 1. Hej Pop de Provence

  Jeg har selv boet i Sverige ( og kommer der så tit det kan lade sig gøre ) og jeg elsker elsker elsker svensk bagværk – i alle afskygninger ;-) Specielt äpplemunks. Uhm…

  Har selv bagt bl.a. kardemommesnurrer efter Meyers opskrift. Næste gang vi skal bage – skal jeg helt klart prøve Jeres opskrift. Tak for at dele :-)

  Mange gode hilsner
  Maj

 2. Elli Feldborg Olesen skriver:

  Hej. Det ser spændende ud med de snoede boller og ikke særlig svært. Jeg er ved at lede efter opskriften på nogle svenske blåbærboller eller lignende, som jeg har set Jamie Oliver bage på tv i år. Han blandede friske eller optøede blåbær i en blød gærdej og plaskede den på en bageplade med smør og sukker. Kender du den opskrift vil jeg meget gerne have den på min mail. En af dagene vil jeg prøve dine håndsnoede vaniljeboller. Kærlig hilsen Elli

  • popdeprovence skriver:

   Hej Elli,

   Jeg har også set programmet med Jamie Oliver. De så ret gode ud de blåbærboller. Min svenske kæreste sad dog og grinede lidt under udsendelsen, da det ikke var en særlig svensk måde at bage boller på.

   Jeg har desværre ikke opskriften, men prøv med dejen fra denne opskrift og så bare følg, hvad Jamie gør med blåbærrene. Jeg fandt lige klippet på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=42G7nJb1IEI

   God fornøjelse!

   • Elli Feldborg Olesen skriver:

    Hvor dejligt. Det var lige dem! Jeg tror du har ret i at jeg kan bruge samme dej som til vaniljeboller. Jeg forstår godt din kæreste lo over Jamies måde at sno boller på. Især efter lige at have set jeres video om den svenske metode. Haha. Har man set Jamie gøre det er der da håb om at alle fumlefingre kan magte opgaven. Han er nu meget herlig. Angående dine illustrationer på bloggen: jeg synes du er ret dygtig og varieret. Jeg er ret vild med dit rabarber-R. Herlig jer
    fandt din blog!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *