Tærte m. karamelliserede hvidløg, semi-dried tomater og gedefeta

Denne opskrift er baseret på en opskrift fra kogebogen Plenty, der er skrevet af Yotam Ottolenghi og handler om grøntsager og en masse inspirerende måder at tilberede dem på. Her findes opskriften på Caramelized Garlic Tart, en helt fantastisk, men også meget bombastisk tærte jeg tilberedte med min sambo Cæcilie i efteråret. Se opskriften på dén variant her.

Jeg kom i tanke om tærten tidligere i dag og besluttede mig for at udvikle en lidt mere hverdagsvenlig variant, som ikke er helt ligeså fed og sød som Ottolenghis. Jeg skiftede butterdejsbunden ud med en lidt grovere grahamsversion, de to slags gedeost med gedefeta, fløde med en sjat mælk, og tilføjede semi-dried tomater til tærtefyldet, hvilket virkelig var et hit, da syrligheden komplimenterer de søde hvidløg og den salte feta rigtig godt.

Jeg fik endelig købt en lille tærteform i dag – noget jeg har tænkt på længe. Jeg har ellers kun en klassisk stor tærteform, og den er ikke særlig velegnet til at lave tærter i, når man bare er én person. Medmindre man vil spise tærte hele ugen altså. Denne form passer perfekt til aftensmad og frokost den følgende dag og er cirka 20 cm i diameter. Kan købes for 48 kr i Notre Dame, Nørregade.

Opskriften passer altså til en 20 centimeters tærteform – til en normal formstørrelse vil jeg tro det passer perfekt med dobbelt op.

Tærtebund:
100 g hvedemel
50 g grahamsmel
3 spsk olivenolie
1 lille tsk salt
ca. 0,5 dl vand

Karamelliserede hvidløg:
1,5 hele hvidløg (ikke fed)
1 tsk olivenolie
1 dl vand
1 tsk balsamicoeddike
2 tsk frisk, hakket timian
1 tsk sukker
Et knips salt

Tærtefyld:
100 g gedefeta
Semi-dried tomater efter smag
2 frilands/øko-æg
1 dl creme fraiche
En sjat mælk

Start med at tænde ovnen på 200 grader, og begynd derefter på tærtebunden:

Bland mel og salt. Gnid olien ind i melet med fingrene og tilsæt herefter vandet lidt efter lidt. Prøv at bearbejde dejen så lidt som muligt. Den skal ikke æltes, bare samles. Der skal så meget vand i, at man lige akkurat kan samle den til en kugle, ikke mere. Vandmængden afhænger af typen af mel og temperaturen på vandet.

Smør tærtebunden med smør, tryk dejen ud i tærteformen med fingrene, lav nogle huller i bunden med en gaffel, og forbag i den varme ovn i ca. 20 minutter eller til den er gylden.

Mens tærtebunden er i ovnen forberedes hvidløg og fyld. Fjern skal fra alle hvidløgsfedene (og bare for endnu en gang at understrege – det er 1,5 hvidløg ikke 1,5 hvidløgsfed) og del dem i halve eller kvarte alt efter, hvor store de er.

Læg dem i en gryde eller en lille pande og fyld vand på til det dækker. Kog op og lad hvidløgsfedene simre i 3 minutter.

Hæld hvidløgene op i en si, tør gryden og varm den op igen med olivenolien. Hæld hvidløgene tilbage i gryden og svits i 2 minutter ved høj varme.

Tilsæt vand og balsamico, bring til kogepunktet og lad simre 10 minutter.

Tilsæt timian, sukker og salt og lad simre yderligere 10 minutter, eller til væden er fordampet, og der kun er en mørkebrun sirup tilbage. (Jeg blev lidt utålmodig til sidst og skruede op på høj varme for at få det sidste væde til at fordampe – hurra for gaskomfuret!)

Nu tid til at samle tærten: bræk gedefetaen op i mindre stykker og fordel den i tærtebunden, brug en ske til at fordele hvidløg og sirup, og fordel herefter tomaterne.

Bland æg, creme fraiche og mælk og smagsæt med sort peber og en smule salt. Fetaen er ret salt, så æggene behøver ikke særlig meget. Fordel mellem hvidløg, ost og tomater, så disse stadig er synlige på overfladen.

Bag i 25-30 minutter i en 200 grader varm ovn. Server med en grøn salat med en frisk dressing til (f.eks. en dijon/honning/balsamico/olivenolie-dressing).

MUMS, siger jeg bare.

Dette indlæg blev udgivet i Andre opskrifter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Tærte m. karamelliserede hvidløg, semi-dried tomater og gedefeta

  1. Pingback: Burger m. cheddar, karamelliserede løg og parmesan-creme | Pop de Provence

  2. Pingback: Tærte m. karamelliserede hvidløg, semi-dried tomater og gedefeta | Madbevægelsen -- danske madblogs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>