Solsikkerugbrød med hjemmelavet maltsirup

Først et stort tak til Elisa, for at komme med tipset om, hvordan man laver hjemmelavet maltsirup! Det bliver lidt sødere end købeversionen, og ikke helt ligeså koncentreret i smagen, men det fungerer upåklageligt, og er billigere i længden, hvis man finder en billig øl eller to og kan overskue at bruge tiden på det (det kan man godt).


Rugbrødet fik en fantastisk flot mørk skorpe, hvilket jeg tror er maltsiruppens fortjening.

Øllet behøver ikke være dyrt, rettere sagt: det ikke være dyrt, for så kan det ikke betale sig i forhold til at købe en stort glas maltsirup fra Skærtoft Mølle. Det vigtige er, at øllet er mørkt, og det er kun positivt, hvis der står noget med malt eller maltsmag på etiketten.

Maltsirup
5 dl mørk øl
3 dl brun farin

Kom sukker og øl i en gryde og kog ind til 1/4 del af massen. Hæld på et gammelt syltetøjsglas eller lignende og gem til kommende bagninger. Konsistensen, når siruppen er kølet af skal være meget tyktflydende. Hvis den ikke er det, så tilsætter du bare lidt ekstra, end det der er angivet i opskriften.


Det her er hvad det bliver til. Et halvt syltetøjsglas sirup. Det dufter fantastisk godt.

Nu til rugbrødet! Opskriften giver et mellemstort rugbrød.

Aften
1 dl surdej
2,5 dl rugmel
5 dl vand
1 dl hvedekerner (kan også skiftes ud med solsikkekerner)
2 dl rugkerner
2 dl solsikkekerner

Bland alle ingredienserne sammen i en skål og lad stå i stuetemperatur natten over.


Efter en nat på køkkenbordet

Morgen
Fordejen
1 dl rugmel
2,5 dl hvedemel
1 spsk groft salt
2 spsk maltsirup

Tilsæt maltsirup, salt, hvedemel og rugmel til fordejen fra i går. Dejen skal være våd, men ikke udflydende. Stil i køleskabet, mens du er i skole eller på arbejde. Omkring 8-9 timer, men det er ikke så vigtigt hvad det præcis bliver. Alternativt kan dejen hæve ved stuetemperatur i omkring 3 timer.


Dej inden hævning

Eftermiddag
Når du kommer hjem fra arbejde/skole tages dejen ud af køleskabet. Smør en mellemstor brødform med smør, og fyld dejen i formen. Glat dejen ud med en dejskraber (gør den våd under vandhanen, så er det lettere) og lad stå i stuetemperatur til brødet har hævet sig omkring en centimeter og begynder at se lidt træt ud på overfladen. Det tager cirka 3 timer.

For at der ikke skal opstå et lufthul mellem skorpen og brødet, prikkes der cirka 20 gange med en strikkepind eller lignende. Dette skaber huller, som dampen kan slippe ud af.

Bag i 200 grader forvarmet ovn i 1 time og 15 minutter. For at give rugbrødet en flot mørk skorpe pensles brødet med smør, lige når det er kommet ud af ovnen (valgfrit).

Hvis du foretrækker blød skorpe på dit rugbrød kan du pakke det i viskestykke eller lægge det i en plastikpose, mens det stadig er lidt lunt. Vent med at skære i brødet til morgenen efter, da det tager mindst 5 timer for brødet at sætte sig.

Dette indlæg blev udgivet i Rugbrød og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 kommentarer til Solsikkerugbrød med hjemmelavet maltsirup

  1. Camilla skriver:

    Det er godt nok et fint rugbrød – har netop købt maltsirup og leget med tanken om det i rugbrød, så vil straks gå i sving med din fine opskrift!

    Det er godt at prøve lidt andet end det rugbrød der normal produceres herhjemme :-) God weekend

  2. Christina skriver:

    Ihhhh, det er sådan nogle gode opskrifter du laver – inspirerende og velsmagende. Hvornår kommer der flere?:)

    • popdeprovence skriver:

      Hej Christina,

      Læs svaret jeg skrev til Maria, det giver vist også svar på dit spørgsmål. :)

      Det er dejligt at vide, der er nogle derude, der har glæde af opskrifterne!

  3. Maria skriver:

    Hej :)

    Kommer der flere indlæg fra din side, eller holder du pause fra bloggen? Vi er nogle der savner dine inspirerende indlæg :)

    Kh

    • popdeprovence skriver:

      Hej Maria,

      Jeg må helt ærligt sige, at grunden til jeg ikke har meldt noget ud, er at jeg ikke kan beslutte mig. Det har været en travl sommer med bachelor, flytning til Stockholm og start på nyt arbejde, så der har været masser andet at se til. Nu føles det lidt som om jeg skal til at bestemme mig for om jeg har både lyst og tid til at fortsætte med bloggen, og jeg må indrømme, at jeg er splittet. Så en lille tid med overvejelse endnu. Det hjælper jo på beslutningen, at man bliver gjort bevidst om, at der sidder nogle og venter derude. :)

      Kh
      Camilla

  4. Heidi skriver:

    Hej. Tak for en dejlig blog! Plejer du at koge hvedekernene og rugkernerne først?

Skriv et svar til Camilla Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>