Rabarber/jordbær-syltetøj

Hjemmelavet syltetøj kan godt føles som noget, der er uoverkommeligt at lave, men i virkeligheden er det super nemt. Og så er der virkelig ikke noget bedre.

Jeg har længe undret mig over, hvad forskellen på syltetøj og marmelade er. Så vidt som jeg har forstået det, er syltetøj helt klart bedst. Syltetøj er større stykker frugt, der flyder rundt i sukker og frugtens saft, mens frugten i marmelade koges ud med vand og masser af sukker, og altså ikke bliver ligeså interessant. Men der er sikkert frugter, der egner sig godt til marmelade også. Læs mere om det her.

Til dem, der ikke ved det, er melatin et agarprodukt, man bruger til at stivne syltetøj/marmelade. Det er et kulhydrat, som man i århundreder har brugt som geleringsmiddel. Det kan købes i de fleste større supermarkeder i flere forskellige former.

Når jeg laver hjemmelavet syltetøj, må jeg indrømme, at jeg bruger den røde melatin med konserveringsmiddel. Egentlig kan jeg godt lide at lave mad så økologisk/tilsætningsfrit så muligt, men lige i syltetøj bruger jeg altså konserveringsmiddel. Jeg skal fortælle hvorfor; hvis man ikke bruger konserveringsmiddel i syltetøj, og vil have det skal holde sig længere end to uger i køleskabet, skal der mindst 50% sukker i, da sukkeret virker konserverende i store mængder. Jeg vil bare ikke have mit syltetøj så sødt, for jeg vil kunne smage syrligheden i frugten.

Det er selvfølgelig helt op til ens egen personlige smag, om man vil bruge konserverende melatin eller ej. Man kan også sagtens lave syltetøj helt uden melatin, så bliver det bare lidt tyndere.

Nu: Opskriften!

Inden du går i gang finder du glassene, du vil opbevare syltetøjet i, frem. Jeg gemmer gerne glassene fra syltetøj, jeg har købt, da de har en god størrelse, og ikke lugter som olivenglas godt kan, selvom man gør dem rent. Man kan bruge hvad som helst, de skal bare kunne lukke ordentligt til enten med gummiring eller sådan et låg, der siger “swop” efter et stykke tid med det kogende syltetøj i.

Selvom jeg bruger melatin med konserveringsmiddel, ser jeg intet behov for at skylle glassene i atamon. Jeg plejer at skolde dem med kogende vand i stedet og sterilisere dem på den måde. Jeg varmer dem op med varmt vand fra hanen, så de ikke får varmechok og stiller dem i håndvasken, hvor jeg overhælder dem med kogende vand. Så op på et pinligt rent viskestykke og tørre, mens jeg laver syltetøjet.

Ingredienser
500 g jordbær
800 g rabarber
500 g sukker
1,5-2 tsk revet citronskal (2 små ikke-overfladebehandlede citroner)
1 vaniljestang
1-2 tsk melatin + 2 spsk sukker
2 spsk citronsaft

Jordbær og rabarber renses og skæres i den størrelse, man vil have dem. Jeg lavede rabarberstykker på cirka en cm og jordbærene skar jeg i halve og kvarte alt efter størrelse.

De kommes i en gryde, eller gerne en sauterpande med stor overflade så vandet kan fordampe (her kan man så bruge lidt mindre melatin). Sukker, citronskal og vaniljestang tilsættes (halver vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud, og tilsæt både vaniljekorn og stænger til gryden).

Blandingen varmes op ved middelvarme, til det begynder at simre. Lad simre omkring fem minutter eller til frugten er mør og sukkeret er smeltet. Bland melatin med sukker og tilsæt under omrøring. Tilsæt også citronsaft og lad koge et par minutter til.

Syltetøjet kommes på glas, låget lukkes og de køler af på køkkenbordet.

P.S. Ups! Ingen illustration denne gang, men jeg blev nødt til at bruge tiden på at pakke til Barcelona! Jeg er taget afsted med min klasse her til morgen, og er hjemme igen om en uges tid.

Dette indlæg blev udgivet i Syltetøj og andet tilbehør. Bogmærk permalinket.

3 svar til Rabarber/jordbær-syltetøj

 1. Mads skriver:

  Sådan – ikke så meget pis, bare gode råvarer og et godt slut-resultat!!

 2. Maria Lisette skriver:

  Mums, har lige lavet en omgang uden melatin dog, det havde jeg ikke i huset, men det blev nu ganske fint alligeveller… ;-)

  Kh Maria

 3. Cornelius skriver:

  Hvor længe mon syltetøjet kan holde sig hvis man både tilfører 50 % sukker og konserveringsmiddel?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *