Pho

Supper er det der skal få mig igennem efteråret og vinteren. Denne version er nem, fyldt med gode friske grøntsager og krydderurter og bare virkelig velsmagende. Det er en klassisk vietnamesisk suppe, som man kan købe på hvert et gadehjørne i Vietnam.

Egentlig skal man koge suppen på kraftben fra okse, men jeg synes det er dejligt med en lidt hurtigere og hverdagsvenlig opskrift, der ikke skal koge i flere timer. Så jeg snyder altså og bruger oksebouillon i stedet. Køb den bedste økologiske bouillon/fond, du kan finde, og sørg for at den ikke er tilsat rødvin eller andet, der ikke går med det vietnamesiske køkken.

Tilbehøret kan varieres. For eksempel er tyndtskåret bladselleri virkelig godt, eller f.eks. kinakål. Det skal helst være grøntsager, man kan skære tyndt, så de tilberedes/varmes igennem hurtigt.

Pho er som udgangspunkt en kødsuppe, men jeg tror sagtens, man ville kunne lave den med en god grøntsagsfond i stedet. Og så udelukkende bruge grøntsagstilbehør. Evt. lidt tofu som protein?

I fredags improviserede min veninde Martha og jeg en ret fantastisk gulerodssuppe med blandt andet ingefær, røde linser, koriander og spidskommen. Jeg glemte at tage et billede af den, men jeg skal forsøge at genskabe den snarest, så den kan komme op.

Men nu var det selvfølgelig det vietnamesiske køkken, det handler om i denne omgang:

Til 4-6 pers

Ingredienser
1 stort løg
Et stort stykke ingefær (et cirka 5 cm’s stykke)
1 fed hvidløg
1 stjerneanis
2 nelliker
1/3 kanelstang
5 sorte peberkorn
Evt. citrongræs
2 liter oksebouillon
2-3 spsk fiskesauce
Evt. salt

Tilbehør
Risnudler (jeg kan godt lide de lidt brede: 3mm eller 5mm)
Mørt, magert oksekød
Chili
Forårsløg
Gulerødder
Sukkerærter
Bønnespirer
Frisk koriander
Lime

Skær løget ud i grove stykker og steg det i olie i en stor gryde til det er gyldent. Tilsæt ingefær og krydderier og lad det stege med i 2-5 minutter. Hvis du har citrongræs (eller har lyst til at købe det) er det rigtig godt i, men det er ikke nødvendigt. Tilsæt også den kedelige del af forårsløgenes grønne toppe. Tilsæt oksebouillon og lad simre i 25-30 minutter.

Imens gøres tilbehøret klart. Risnudlerne lægges i blød og koges derefter efter anvisning på pakken. Oksekødet skæres så tyndt som muligt mod fibrene. Det skal være supermørt og så tyndt, at det bliver tilberedt af den varme suppe. Chili, forårsløg og gulerødder skæres i tynde skiver.

Skær korianderen groft, så trækker smagen lettere ud i suppen, end hvis det er hele blade.

Si suppen og smag den til med fiskesauce og salt. Lad den evt koge lidt ind, hvis den ikke er kraftig nok i smagen. Den skal være lidt mere salt og krydret end man umiddelbart tror, da de rå grøntsager og kødet skal saltes af suppen.

I en stor skål lægges nu de kogte nudler, kødet og de grøntsager man vil have. Den kogende suppe hældes over, så den dækker. Lad stå et par minutter.

Koriander og limesaft drysses over efter smag. Der kan evt også stå lidt fiskesauce og tørret chili på bordet, så hver enkelt kan krydre lidt ekstra.

Dette indlæg blev udgivet i Andre opskrifter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Pho

  1. Lea skriver:

    Hvor ser det bare godt ud! Jeg er for det første helt vildt imponeret over bloggens layout, men det er virkelig også nogle fine indlæg, der bliver postet.

    Suppen ser virkelig lækker ud! Jeg er selv igang med at eksperimentere lidt med at lave den perfekte pho. De sidste par gange, har jeg kogt suppen på okseben – og jeg vil sige, at hvis man har tiden, så er det kraftigt at anbefale! Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvilken boulion du bruger (Er der et mærke, du kan anbefale?), men jeg har selv erfaring med, at det tilfører suppen lidt ekstra, når man laver den på okseben.

    • popdeprovence skriver:

      Helt klart! Hvis man har tiden skal man absolut koge suppen på okseben, der er ingen tvivl om, at det bliver bedre. Men som en hurtig løsning på en hverdag, kan jeg godt tilgive mig selv at bruge bouillon, da de forskellige tilsatte krydderier løfter suppen et par niveauer fra en almindelig bouillonsuppe. Jeg tror ikke, der er nogen bouillon, der er direkte værd at anbefale, men jeg har det helt klart bedst med at købe økologisk bouillon. Den økologiske fra knorr er faktisk ok, når vi snakker ud fra normal bouillonstandard.

      Min fryser er ret lille, men ellers er det jo smart at lave en kæmpe portion fond, når man har tid, og så opbevare den i fryseren, til en kold og grå hverdag.

      Det varmer at høre, at du kan lide bloggen! Tak!

  2. sissel skriver:

    Aww ligesom i Toronto! Vi er lige flyttet til et fantastisk kvarter kaldet The Junction hvor vores yndlings pho restaurant er lige rundt om hjørnet + en masse andre lækre restauranter. noglegange dufter hele kvarteret af Pho. Jeg ville lave din suppe (der ser fantastisk ud) hvis det ikke var fordi vi ku’ gå derned og få det for 6 dollars..

    Håber du har det godt og at din Stockholm transition går vel !

    • popdeprovence skriver:

      Årh, det lyder mega dejligt! Jeg vil så gerne besøge Toronto engang, når jeg kommer ud på den anden side af studierne og forhåbentlig tjener lidt penge. 6 dollars!

      Jeg skal nok klare Stockholm. Nu glæder jeg mig bare til at kaste mig ud i det! Og jeg har det godt. Spændt og lidt nervøs, men ellers virkelig glad for alt det der sker for tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>