Maltrugbrød med solsikkekerner

Mhm, et rigtig godt rugbrød med masser af malt. Både øl (en med kraftig smag af malt) og maltsirup. Egentlig tror jeg sagtens man kan nøjes med en god kraftig øl, hvis ikke man har maltsirup derhjemme. Eller alternativt erstatte maltsiruppen med mørk sirup.

Jeg brugte samme fremgangsmåde som med mit enkle rugbrød, så det er et rugbrød der er nemt at bage på en ganske almindelig hverdag. Man sætter surdejen over om aftenen, blander dejen om morgenen og stiller den i køleskabet til man kommer hjem om eftermiddagen. Så skal den bare hæve i form i nogle timer, hvorefter brødet er klar til at bage.

Jeg er ikke nogen øl-ekspert (selvom jeg virkelig godt kan lide øl), så jeg brugte bare lidt tid ved ølhylden i Kvickly for at finde en med masser af maltsmag. Det endte med at blive denne her fra Thisted Bryghus. Fyldig maltkarakter var alt jeg havde brug for.

Opskriften rækker til et mellemstort rugbrød.

Aften
2 dl rugmel
2 dl skårne rugkerner
1 dl hvedekerner
1 dl solsikkekerner
1,5 dl surdej
33 cl øl med masser af maltsmag
ca. 1 dl vand (4 dl væske i alt)

Bland alle ingredienserne i en skål og lad stå på køkkenbordet over natten overdækket med husholdningsfilm.


Aften og morgen

Morgen
1 spsk maltsirup
1 spsk (15g) groft salt
2 dl hvedemel
1 dl rugmel

Når fordejen er boblende og glad tilsættes maltsirup, salt og mel. Dejen skal være våd, men ikke udflydende. Stil den i køleskabet, mens du er i skole eller på arbejde. Denne gang stod min dej kun i 5 timers tid. Det er ikke så vigtigt præcis hvor lang tid dejen hæver på dette trin, bare den når at hæve lidt op.

Man kan også bare lade dejen hæve på køkkenbordet, så går det hele lidt hurtigere. I det tilfælde får brødet ikke samme syrlighed som ved koldhævning.

Eftermiddag
Smør en mellemstor brødform med smør, og fyld dejen i formen. Glat dejen ud med en dejskraber og lad stå på køkkenbordet til den har hævet sig omkring en centimeter og begynder at se lidt træt ud på overfladen. Alt efter surdejens styrke, varme osv. tager det cirka 2-3 timer.

For at der ikke skal opstå et lufthul mellem skorpen og brødet, prikkes der cirka 20 gange med en strikkepind eller lignende. Dette skaber huller, som dampen kan slippe ud af.

Bag i 200 grader forvarmet ovn i 1 time og 15 minutter.

Hvis du foretrækker blød skorpe på dit rugbrød kan du pakke det i viskestykke eller lægge det i en plastikpose, mens det stadig er lidt lunt.

Egentlig skal man vente mindst fem timer med at skære i brødet, så det kan nå at sætte sig, men jeg kunne simpelthen ikke vente. To timer fik det lov til at stå. Jeg var endda så ivrig, at jeg glemte at tage billeder af det, inden jeg skar i det. Ups :-)

Dette indlæg blev udgivet i Rugbrød og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Maltrugbrød med solsikkekerner

 1. Sussie Krapel skriver:

  hvor køber man malt, eller maltsirup. Bor i Gilleleje

  • popdeprovence skriver:

   Jeg har en maltsirup fra Skærtoft Mølle. Jeg ved ikke, om der er nogle forhandlere i nærheden af Gilleleje, der har det mærke. Kvickly eller Irma er de bedste bud på supermarkeder, der sælger maltsirup. Eller velassorterede gårdbutikker. Ellers er det sikkert også muligt at købe det over internettet.

   Håber du finder det.

   Mvh
   Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *