Livet i Stockholm, Pain de Martin & Hjemmelavet rødkål

I lørdags var André og jeg på Café Valand, hvor intet har ændret sig siden 1954, hvor caféen og konditoriet åbnede. Interiøret er præcis som det var, og det skøreste er, at caféen stadig ejes og drives af de oprindelige ejere. Det siger sig selv, at de er meget gamle. Specielt den gamle gubbe, men det virker som om de trives meget godt, ellers ville de nok heller ikke blive ved. Under alle omstændigheder var det dejligt at opleve stedet. Vi tog en äppelkaka med (masser!) af vaniljsås, en biskvi (prøv eventuelt at lave sådan nogle selv her) og to kopper bryggkaffe, og læste dagens avis. En perfekt lørdag eftermiddag.

Ellers er det en udfordring at finde tid og overskud til Pop de Provence for tiden. Jeg arbejder fra 9 til 18 hver dag, så jeg er dødtræt, når jeg kommer hjem. Torben bor ude hos André i Alby, da jeg ikke har nogen ovn i min lejlighed ved Zinkensdamm, så jeg føler mit kulinariske liv er sat lidt på standby. Billederne af maden her i det nordlige vintermørke bliver heller ikke så appetitlige, som jeg kunne tænke mig dem. Også selvom vi faktisk formår at lave gode middage på den ene stakkels kogeplade.

Noget om brød

Martin Johansson er nok den person, der har lært mig allermest om surdej via hans blog pain de martin, som jeg har omtalt her på bloggen tidligere. Han nedlagde Pain de Martin i sensommeren, men i dag fandt jeg ud af, at han har startet den op igen omend i en lidt anden indpakning. Hurra! Besøg den på http://litemer.paindemartin.se/. Det kan selvfølgelig være en udfordring med det svenske, men han er virkelig interessant at følge.

Noget om rødkål

Jeg kom i tanke om denne her rødkålsopskrift, som jeg ville have postet den for flere måneder siden, men det har jeg helt svedt ud. Nu passer den sig så godt her op til jul, så her får I den! En virkelig god rødkål.

Hjemmelavet rødkål (til ca. 4 pers)
700 g rødkål
2 spsk smør
3 mindre æbler
1 kanelstang
0,5 tsk stødt nellike
1 tsk salt
1,5 dl sirup
0,5 dl æbleeddike (eller vineddike)
3 dl rødvin
0,5-1 dl vand

Snit rødkålen i mindre stykker og skræl æblerne og skær dem i mindre stykker. Svits rødkålen i smørret til den falder sammen. Tilsæt æblestykkerne sammen med krydderier, sirup og væske.

Lad simre i 2 timers tid. Smag til.

Man kan evt skifte vandet ud med appelsinsaft og tilsætte appelsinskal, hvis man vil have den dimension med.

Dette indlæg blev udgivet i Andet, Andre opskrifter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *