Hvis du ikke bager så ofte

surdej-isterning

Da jeg kom hjem fra København i lørdags så min surdej meget trist ud. Det skyldes primært, at jeg ikke bager så meget for tiden. Dels fordi André har en romance med et industrirugbrød fra ICA, og surdejsbrødet derfor ikke bliver spist op, inden det bliver dårligt, dels fordi vi kun har en lillebitte ovn til rådighed – som oven i købet står oppe på en hylde.

surdej
Sådan her så min surdej ud, da jeg fandt den ensom og trist bag i køleskabet. En surdej skal helst ikke skille i en dejdel og en del med væske, hvis man fodrer den ordentligt, men min ser sådan der ud lidt for ofte.

Jeg ved, at jeg ikke er den eneste som godt kan synes, det er spild af råvarer at skulle holde en surdej i gang, hvis altså ikke man bager hver uge. Derfor kommer her første del af en række eksperimenter på, hvordan man kan opbevare surdejen i længere tid og spare på både råvarer og anstrengelser.

Der er to muligheder for at opbevare surdejen. Den ene er at tørre den. Dette har jeg prøvet tidligere, men har en ny idé til hvordan jeg kan gøre det lettere som jeg skal prøve snart. Den anden mulighed er at fryse surdejen ned. Og det er den metode, jeg vil afprøve først.

1. Aktiv, glad surdej
Mit første projekt var at få lidt liv i surdejen igen. Jeg hældte derfor den flydende væske ud (min erfaring siger mig, at det er den, der er surest), rørte lidt rundt i den mere faste del af surdejendejen og tog så en spsk dej op i en ny, ren skål. Fodrede den lille mængde surdej med 0,5 dl rugmel, 0,5 dl hvedemel og 1 dl lunkent vand. Dette stod så i 10 timers tid til surdejen igen boblede aktivt. Det kan tage lidt forskellig tid afhængigt af, hvor varmt der er ved surdejen. Nogle gange er det nødvendigt at fodre igen før surdejen er aktiv nok. Denne her var vel lige på grænsen til, hvad jeg synes er ok.

surdej-aktiv

2. Frys ned
Hæld surdejen i en isterningeform og kom den i fryseren.

surdej-isterning2

3. Når du vil bage
Tag et par isterninger ud af fryseren, lad dem tø op (tager sikkert nogle timer), fodr surdejen som ved trin 1 (læs mere om det her) og efter en 6-10 timer skulle surdejen gerne være klar til at bage med.

Jeg skal teste trin 3 om en uges tid og vender tilbage med resultatet.

Dette indlæg blev udgivet i Surdej - Sådan kommer du i gang. Bogmærk permalinket.

3 svar til Hvis du ikke bager så ofte

  1. Mie skriver:

    Hej.
    Jeg havde et nytårsfortsæt. Det var at jeg ville være surdejsmester! Selvom jeg kun har været igang nogle måneder vil jeg gerne takke dig og din side, som jeg vil sige står for godt 80% af min succes indtil videre. Tak og fortsat god bagning til dig!

    Kh Mie

  2. Lotte Marie skriver:

    Hvordan er det gået med surdejen i fryseren?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *