Hjemmelavet falafel & pitabrød med fuldkornskamut

Jeg har længe drømt om at lave hjemmelavet falafel, jeg har har bare ikke taget mig sammen før nu. Og det blev mega godt!

Nyttige værktøj er et termometer, der kan måle fritureoliens temperatur, samt en rigtig god blender eller foodprocessor. Jeg har desværre kun en stavblender, og så tager det altså lidt tid, men hvis man har en foodprocessor, kan det laves ret hurtigt.

Der er bagepulver i opskriften. Jeg har ikke kunnet finde ud af hvorfor, men der er bagepulver i de fleste opskrifter, og så må man jo gå ud fra, at det er sådan det skal være.

Det kan ikke understreges nok, at det ikke er muligt at lave falafel af allerede kogte kikærter. Kikærter på dåse dur af den grund heller ikke. Hvis man bruger kogte kikærter, vil falaflerne falde fra hinanden, når man steger/frituresteger dem. Tørrede kikærter er altså den eneste vej frem.

Jeg gemte nogle falafler i køleskabet til den efterfølgende dag, og de var helt ok, men klart bedst lige når de er blevet tilberedt. Jeg ved at man kan fryse de rå falafler ned til en anden gang (det siger Camilla Plum nemlig), men jeg har også eksperimenteret med at fryse nogle stegte falafler ned. Jeg skal komme med en update, når jeg ved, om det fungerer. Når man kun laver mad til sig selv kan det godt virke lidt fjollet at varme en frituregryde op for en enkelt portion.

Kamut er en gammel hvedesort, der er i familie med durumhvede. Jeg købte en pose for et par uger siden, og har set frem til at prøve at bage noget med det.

Pitabrødene blev ikke helt som jeg gerne ville have dem. De smagte rigtig godt, men de blev ikke lette og luftige, som pitabrød jo egentlig skal være. Måske det var fordi jeg brugte meget fuldkornsmel. Måske fordi jeg langtidshævede dem, og derfor ikke brugte så meget gær. Måske ville det være godt at tilføje yoghurt til dejen. Alle disse spekulationer må testes i fremtidige pita-fremstillinger. Jeg kunne også godt tænkte mig at prøve at bage pitabrød med surdej, dét tror jeg virkelig kan blive vellykket.

Kikærterne sættes i blød aftenen før, dejen laves om morgenen, og så er det hele sådan set klar til at gå i gang, når man kommer hjem om aftenen.

Pitabrød, 8 stk (morgen)
6 dl vand
10 g gær
1 tsk salt
4 dl kamut fuldkornsmel / durum fuldkornsmel
2 dl hvedemel

Lav dejen om morgenen. Gæren smeltes med saltet (både sukker og salt opløser gær). Tilsæt vand og kamut. Rør sammen og tilsæt derefter hvedemel til en fast dej.

Sæt i køleskabet og lad hæve til om eftermiddagen, 8-10 timer.

Tænd ovnen på 275 grader med en bageplade i midten af ovnen. Ælt dejen og del den i 8 stykker. Rul til ret flade pitabrød. Lad hæve 30 minutter, mens ovnen bliver rigtig varm.

Bag 5-7 minutter på den varme bageplade.

pitabrød!

Falafel, 15 stk
200 g kikærter
1 løg
3 fed hvidløg
1 lille bundt persille
1 tsk hele korianderfrø
1 tsk hel spidskommen
1 tsk havsalt
2 spsk tahin
Evt. chili
2 spsk mel
0,5 tsk bagepulver

ca. 5 dl olie (f.eks. majs, solsikke eller rapsolie)

Skyl kikærterne og læg dem i blød 12-24 timer, inden de skal bruges. De suger masser af vand og vokser til dobbel størrelse, så brug en stor skål og masser af koldt vand.

Hæl vandet fra og lad kikærterne dryppe af. Blend dem i en foodprocessor (eller som mig, hvis du har tålmodighed: lidt ad gangen med stavblender…), sammen med hvidløg, løg og persille. (en stavblender dur ikke med persille, så jeg hakkede persillen meget fint med en kniv i stedet.)

Rist krydderierne på en pande til de dufter og evt. begynder at danse lidt rundt på panden – pas på de ikke brænder! Hvis de lugter brændt, så smid dem ud. Stød dem i en morter og tilsæt til blandingen.

Tilsæt de resterende ingredienser og bland godt. Tahin kan udelades, men det er nu mægtig godt i. Det er en fordel at blande mel og bagepulver inden, så bagepulveret bliver fordelt ordentligt i massen.

Varm olien til mellem 160 og 175 grader i en lille til mellemstor gryde. Forsøg at holde temperaturen så tæt på 175 grader som muligt, så tilberedes falaflerne hurtigt og man undgår, at de tager olie til sig og bliver fedtede (Jeg lagde mine falafler på papir efter stegning, og der var næsten ingen olie på papiret).

Form falaflerne som med frikadeller med en ske og din håndflade. Fritér falaflerne til de har fået en flot brun farve. 2-4 minutter. Friter ikke mere end fire falafler ad gangen, ellers falder temperaturen i olien for meget.

Det er vigtigt at holde temperaturen oppe, men det er også vigtigt, at den ikke bliver meget højere end 175 grader. Olien kan nedbrydes og danner derved transfedtsyrer og andre ting, man helst ikke vil have i sin mad. Man kan også risikere at olien bryder i brand, hvis den bliver rigtig varm.

Dette indlæg blev udgivet i Gærbrød. Bogmærk permalinket.

9 svar til Hjemmelavet falafel & pitabrød med fuldkornskamut

 1. Dan skriver:

  Hej Camilla!

  Bagepulveret hjælper falaflerne med at blive en anelse mere luftige. Jeg bruger det aldrig, da jeg ikke ser noget behov for det :-)

  Et termometer er faktisk ikke nødvendigt, du kan bare bruge en træ-grydeske. Hvis du dypper træet i olien, og det får olien til at simre/boble omkring træet, så er olien varm nok. Træet kan også fortælle dig hvornår olien er ved at være for varm.

  – Dan

  • popdeprovence skriver:

   Aha! Ja, det kunne jeg jo næsten have sagt mig selv. Jeg tror også, jeg vil udelade bagepulveret en anden gang.

   Tak for tips i forhold til olien. Jeg har som skrevet aldrig friturestegt før, så jeg er nok bare mere forsigtig, end hvad der er nødvendigt. Næste gang vil jeg klart overveje træske-tricket.

   /Camilla

 2. Katrine Ehlers skriver:

  Tak for den fine opskrift og vejledning. Det slog mig dog da jeg tålmodigt stod med stavblenderen at stegte falafler da sikkert kan fryses men ikke bør genopvarmes da de indeholder persille, der ligesom spinat mig bekendt ikke må genopvarmes :(

  • popdeprovence skriver:

   Ah ja, det med persillen kan der sikkert være noget om. Det er nok derfor. Jeg har nu aldrig taget det så seriøst det med spinat og persille, ligesom jeg lever livet og spiser kagedej, selvom der er ikke-pasteuriserede æg i. Der er ikke sket noget med mig endnu (7-9-13). :-)

 3. Lejla skriver:

  Kære Camilla,

  Kan man mon bage dem i ovnen, ved varmluft? Og tak for et godt indlæg med det (for mig) øjenåbnende budskab: du skal ikke koge kikærterne! :)

  KH Lejla

  • popdeprovence skriver:

   Hej Lejla!

   Jeg har også altid tænkt, at det virker mest logisk at koge kikærterne inden, men næ nej.

   Jeg har faktisk aldrig selv prøvet at bage dem i ovnen, men det kan man sikkert godt. De bliver nok ikke helt lige så sprøde, som når man frituresteger. Man kan jo eventuelt overveje at pensle dem med lidt olie, så overfladen får lidt hjælp. Hvis du kaster dig ud i det, må du meget gerne kommentere, hvordan det gik! :-)

   Håber det lykkes for dig!

   KH
   Camilla

 4. Lejla skriver:

  Tak for svar, Camilla. Vi endte med at frittere dem og de blev rigtig gode.

  Mht. persillen, så skal man ikke være hysterisk: http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/Myter_om_kost_og_motion/2009/0205114414_3.htm

 5. Emma skriver:

  Har du tøet de stegte falafler op? Hvordan blev det?

  • popdeprovence skriver:

   Ja, det har jeg! Jeg varmede dem i ovnen, og det blev helt ok.

   De er lidt mere tørre, end som frisklavede, så det er klart bedst som ny-friturestegt, men det er absolut ikke helt håbløst. :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *