Gulerodsboller

Gulerodsboller er nok nogle af mine yndlingsboller. De holder sig fugtige og lækre længere end boller uden gulerødder i.

Det her er en relativt hurtig måde at bage med surdej på. Jeg elsker at lade surdejsbrød langtidshæve, men det er ikke altid, man får det planlagt ordentligt og har lyst til at vente to dage på nybagt brød. Så kan man bage på en enkelt dag i stedet.

Man sætter surdejen over om morgenen og går i skole / på arbejde, og kan så bage om eftermiddagen, når man kommer hjem igen.

Hvis man ikke har mod på surdej, kan man sagtens bage dem udelukkende med gær. Så dropper man bare surdejen og tilsætter lidt mere gær i stedet. 10-15 gram burde være rigeligt.

Man kan også erstatte gulerødderne med revet rødbede, så får man boller, der er helt lyserøde uden på. Mærkeligt nok bliver dejen inden i de bagte boller ikke farvet, men de pink stykker af rødbede er der selvfølgelig. Og så smager det rigtig godt.

Morgen
0,5 dl surdej
1 dl hvedemel
1 dl rugmel
2 dl vand

Bland alt sammen og lad stå på køkkenbordet i ca. 8 timer eller til surdejen bobler fint på toppen.

Eftermiddag/aften
5 g gær
Surdejen
5 dl lunkent vand
2-3 revne gulerødder (ca. 250 g)
4 dl grahamsmel
5-6 dl hvedemel (Jeg brugte 5 dl, og der blev dejen måske lige løs nok)
1 spsk groft salt

Evt. blå birkes

Opløs gæren i vandet. Tilsæt derefter surdej, gulerødder og grahamsmel. Tilsæt melet lidt af gangen til dejen har en passende konsistens. Våd men ikke for udflydende. Den skal bare blandes godt sammen, men ikke æltes, det klarer autolysen:

Autolyse: Lad hvile i 45 min. Bland saltet i. Tag derefter fat i dejens kant, hiv op og fold kanten ind over dejen. Gør dette hele vejen rundt. Hvile 30 min. Fold igen. Hvile 30 min. Fold og lad hæve i ca. en time, eller til dejen har nået dobbelt størrelse.

Tænd imens ovnen på 275 grader, så den kan nå at blive godt varm. Hav en flad bageplade i midten af ovnen, og sæt et fad med vand i bunden af ovnen, for at give bollerne god skorpe. Jeg plejer at sætte dejen på komfuret, så den kan nyde godt af varmen.

Nu gælder det bare om at forme nogle boller så godt man kan. Dejen er ret klistret, så der er ingen vej udenom at få klistrede fingre. Jeg kneb bare et lille stykke dej af, foldede siderne lidt ind under den (så godt som man nu kan) og lagde bollen på bagepapir på en bagespade eller en bageplade.

Bagepladen vender jeg med den korte side indad, så den nemt kan komme ind i ovnen og bruges på samme måde som en bagespade.

Når bagepladen er fyldt kan man drysse bollerne med birkes, og så er det bare om at skubbe dem ind i ovnen på den varme bageplade og bage dem i 20-30 minutter.

Der er boller til to bageplader, og jeg formede bollerne til anden omgang med det samme, hvilket resulterede i, at de faldt ret meget sammen. De var dog perfekte til burgere et par dage efter! Men hvis man ikke er interesseret i flade boller, ville jeg nok vente med at forme dem til lige inden de skal ind i ovnen.

Dette indlæg blev udgivet i Surdejsbrød og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Gulerodsboller

 1. Mark Knigge skriver:

  Hej!
  Hyggelig madblog du har dig her – inspirerende opskrifter!
  Jeg synes din opskrift på gulerodsboller ser rigtig god ud, og den skal helt sikkert prøves! Jeg elsker selv at bage med surdej og kaster mig ellers generelt ud i mange bageprojekter. Jeg har et ydmygt forslag til den sidste halvdel af processen for bollerne: Jeg plejer tit at bruge en stor frysepose til at hæve bollerne i. Det smarte ved dette er, at jeg kan klippe et hul i hjørnet af posen, hvorefter det er en leg at putte bollerne på en bageplade – næsten uden at få dej over det hele. Misforstå mig ikke, dej over det hele kan være FEDT, men posetricket skal ikke undervurderes – især til våde deje.
  Tak for en god blog, man får helt lyst til at prøve sådan noget selv :)
  Mvh. Mark

 2. popdeprovence skriver:

  Tak skal du have, Mark!

  Altid dejligt både med ros og gode råd! Dejligt at høre, at du også bager med surdej, det slår gærbrød til (næsten) hver en tid.

  Det lyder ret smart med posen, men klemmer man ikke ret mange gode lufthuller ud af dejen, når man skal trykke den ud af posen?
  Jeg vil under alle omstændigheder prøve det af næste gang, jeg laver boller af en våd dej.

  God bagning!

  Kh. Camilla

 3. Nicoline skriver:

  Hejsa.

  Jeg synes dine boller ser super lækre ud og kunne godt tænke mig at prøve og bage dem ;-)
  Dog er jeg helt ny på surdejs-fronten, så jeg har lige et spørgsmål. Jeg forstår ikke helt hvorfor man skal tage 0,5 dl surdej og blande med mel og vand, som du vil gøre om morgenen. Hvis man nu har en stor portion surdej i køleskabet som fungerer fint, kan man så ikke bare tage ca 4 dl af den og blande med resten af ingredienserne, som du putter i om eftermiddagen?
  Hehe… det er nok et meget begynder-spørgsmål, men jeg har ikke helt fået knækket koden med det spændende surdejs-univers endnu ;-)

  På forhånd tak.

  Mvh Nicoline

  • popdeprovence skriver:

   Hej Nicoline,

   Et helt forståeligt spørgsmål!

   Som udgangspunkt kan man godt bare tage fra surdejsgrunden i køleskabet, hvis man har nok af den, og den er aktiv nok. Det der med aktiviteten er det aller vigtigste for at bage gode brød med surdej, ellers risikerer man at dejen ikke hæver ordentligt eller brødet falder sammen til en flad pandekage, når det kommer i ovnen (det skete meget for mig i starten).

   Surdejen er allermest aktiv, når den lige er blevet fodret. Derfor har jeg aldrig meget surdejsgrund i min beholder i køleskabet, men arbejder i stedet med at fodre noget af surdejsgrunden op 8-10 timer, inden jeg skal bage. Så er jeg 100% sikker på, at surdejen er så aktiv, som den kan være. Det viser sig ved, at den bobler godt op og skummer på overfladen.

   Hvis man tager surdej direkte fra køleskabet gælder de samme regler. Den skal være boblende og skummende på overfladen. Man skal desuden være opmærksom på, at den er lidt mere sløv i optrækket end en surdej, der har stået lunt på køkkenbordet. Lidt lunkent vand kan dog hjælpe den lidt på vej.

   Surdejsgrunden i køleskabet fodrer jeg en gang om ugen (eller når der kun er 0,5 dl tilbage), det beskriver jeg i det her indlæg, sammen med lidt tips og tricks, hvis ikke du allerede har læst det. :)

   Det tager noget tid inden man får en fornemmelse for surdejen, den perfekte konsistens, og hvordan den lugter og opfører sig, når den har det godt/dårligt. Alle surdeje opfører sig lidt forskelligt, hvilket er ret fascinerende, så det gælder helt enkelt om at prøve sig lidt frem med sin egen og se hvad der fungerer.

   Håber der kommer nogle fantastiske brød ud af anstrengelserne.
   God bagelyst! :)

 4. Hjortebjerg skriver:

  Lækker opskrift som snart skal afprøves! Har derfor lige et par “dumme” spørgsmål:

  Kan opskriften lykkes uden gær? Synes det er lidt tosset kun at skulle bruge en lille klump gær (kan selvfølgelig bare bage et gærbrød med resten, men alligevel…hehe).

  Og mht autolysen: er det nemmest at folde dejen med klør fem, eller hvordan gør du?

  • popdeprovence skriver:

   Opskriften kan sagtens lykkes uden gær! Faktisk bliver den sikkert bare bedre af det. Grunden til at jeg engang imellem bruger en lille smule gær, er at det gør hævningen lidt hurtigere. Når man bager udelukkende med surdej, tager hævningen simpelthen bare lidt længere tid. Måske 3 timers hævning på et lunt sted (afhængigt af surdejen) efter autolysen i stedet for en enkelt. Men det er helt klart det værd, hvis man kan planlægge det, så det passer med ens andre ærinder under dagen. Om den står i 4-5 timer på et lidt mindre lunt sted skader heller ikke. Man kan selvfølgelig også bare sætte den i køleskabet i 12 timers tid.

   Jeg folder med klør fem. Det er vidst den eneste måde at gøre det på, eller i hvert fald den bedste. Gør din hånd våd under en lunken hane, tag fat i dejens kant og hiv op i den så meget som du kan uden den “knækker over” (man kan bevæge hånden og på en måde “ryste” dejen lidt imens, så er det nemmere), fold ind mod midten. Gør det til du er nået hele vejen rundt.

   God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *