Femkornsboller

Jeg elsker surdejsbrød, men det sker en gang imellem, at jeg ikke får lavet en fordej, eller at det bare skal gå lidt hurtigere, og så kan man jo sagtens bage med gær også.

Skorpen bliver ikke lige sprød, og smagen er heller ikke helt så interessant. Masser af kerner kan dog hjælpe smagen virkelig godt på vej, og jeg har altid syntes, at femkornsbrød er fantastisk.

Når jeg bager gærbrød bruger jeg samme metode, som når jeg bager surdejsbrød. Jeg bearbejder dejen med autolyse, forskellen er bare at den totalt ikke skal hæve særligt længe.

Jeg lavede en lille test og formede alle bollerne på én gang efter hævningen og bagte den første bageplade med det samme og lod den anden bageplade efterhæve i 30 min, og jeg må indrømme, at jeg ikke opdagede nogen nævneværdig forskel mellem de to hold. Så drop ventetiden og bag bare bollerne med det samme, hvis der altså er plads i ovnen. Jeg synes bedst om at bage én bageplade ad gangen.

Ingredienser ca. 16 boller
2,5 dl femkornsblanding
10 g gær
1,5 spsk havsalt (med almindelig groft salt ville jeg nok bruge 1 spsk)
4 dl vand
4 dl grahamsmel
4-6 dl hvedemel (jeg brugte næsten 5)

Kog femkornsblandingen et par minutter og si vandet fra. (Mængden af hvedemel kan variere ret meget alt efter, hvor meget vand, der kommer med kernerne, derfor den lidt upræcise melmængde.)

Opløs gæren med saltet og tilsæt lunkent vand og de afkølede kerner (jeg plejer at skylle dem med koldt vand, så jeg ikke skal vente på de køler af). Tilsæt grahamsmel, og derefter hvedemel. Konsistensen skal være klistret, men ikke udflydende.

Autolyse: Lad hvile i 45 min. Tag derefter fat i dejens kant, hiv op og fold kanten ind over dejen. Gør dette hele vejen rundt. Hvile 30 min. Fold igen. Hvile 30 min. Fold og lad hæve i ca. en time, eller til dejen har nået dobbelt størrelse.

Dejen er så våd, at man ikke kan rulle bollerne ud, men forsøg at tage et stykke af dejen, uden at trykke alle de gode luftbobler ud af den, og fold forsigtigt stykket til en bolle med hænderne. Jeg plejer at folde kanterne ind under dejstykket.

Skub ind på en varm bageplade i en 275 grader varm ovn og bag i 20 minutters tid. Når jeg bager boller, plejer jeg ikke at skrue ned for varmen, da jeg gerne vil have, at bollerne skal nå at få en ordentlig skorpe på den korte tid de er i ovnen.

Dette indlæg blev udgivet i Gærbrød. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Femkornsboller

  1. Pingback: Femkornsboller | Madbevægelsen -- danske madblogs

  2. Anette Moe skriver:

    SUPER lækre boller ! Lavede dem til fødselsdag, de var et mega hit :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>