Cheesecake m. citron og hindbær

Det er svært at komme uden om at cheesecake er utroligt syndigt, men så må man bage det til en særlig lejlighed og nyde det fuldt ud. Syndigheden er jo trods alt, det der er godt. Lad vær med at forsøge at erstatte 38% creme fraiche med noget med mindre fedtprocent. Spis et mindre stykke i stedet (yeah right). Denne her bagte jeg til nytår, og den gjorde stor succes. Hurra!

*UPDATE: Ifølge Elisa kan det godt lade sig gøre at bruge creme fraiche med mindre fedtprocent, hvis det ikke går at få fat på 38%.

Det er slet ikke så svært at bage cheesecake, som man skulle tro. Kagen har fire lag, så det tager lidt tid, men det er vist også det værste. Citronen giver den lige lidt ekstra, synes jeg. Men man kan godt udelade citronen, hvis man hellere vil have den uden. Hindbærlaget på toppen er syrligt og sødt på en gang, hvilket giver det fede modspil.

Brug gerne en almindelig springform, så er det nemt at skære kagen ud. Jeg stod som en anden husmor i Andrés køkken, og var helt forarget over at et hjem (læs: Andrés kollektivhus) kan klare sig uden en springform. Men så finder man selvfølgelig ud af, at man sagtens kan klare sig med noget andet. En almindelig tærteform for eksempel. Jeg kan godt være lidt små-autistisk iblandt…

Otte mennesker spiste rub og stub, og var meget mætte bagefter. Den skulle nok sagtens kunne række til ti personer, uden man føler sig snydt.

Bund
15 store digestive kiks
100 g smør
Evt. en æggehvide
Evt. en tsk kardemomme, hvis man føler for det. (Vi var desværre løbet tør)

Ostemasse m. citron
2 pakker flødeost (400g)
1,5 dl sukker
3 æg
Skallen af 2 økologiske citroner
2-3 spsk citronsaft

Creme fraiche lag
4 dl creme fraiche 38%
Kornene fra en vaniljestang + 1 tsk flormelis (alternativt 1 spsk vaniljesukker)
1 dl flormelis

Hindbærsauce
300 g frosne hindbær
100 g rørsukker
Vaniljestangen uden korn fra creme fraiche laget
0,5 pose “Hurtig-gelatine-mix” fra Dr. Oetker (løst oversat fra svensk) eller 1-1,5 blad Husblas (hvis man er vegetar og vil slippe for gelatinen kan man bruge lidt maizena eller kartoffelmel i stedet)

Bunden
Kom kiksene i en plastikpose og giv den en ordentlig omgang med en kagerulle eller lignende til kiksene er næsten helt knuste. Det gør ikke noget, at der er lidt småstykker tilbage.
Smelt smørret og bland det med kiksene samt eventuelle krydderier til alt smuldet er dækket af smør.
Smør din form med smagsneutral olie og tryk kikseblandingen hårdt sammen til en bund i tærteformen.

Pensl eventuelt bunden med lidt pisket æggehvide. Det forsejler bunden lidt ekstra, så den får mere modstandskraft mod ostefyldet, og bliver ekstra sprød.

Bag ved 200 grader i 5-10 minutter til bunden er gylden. Lad køle lidt af.

Ostemassen
Bland flødeost, citronskal, citronsaft og sukker sammen. Pisk æggene og vend dem i blandingen til konsistensen er ensartet.

Hæld ostemassen over bunden og bag ved 180 grader i 20-35 minutter (alt efter hvor tykt ostelaget er). Den er klar, når kanterne er hævet op og ostelaget er stivnet. Den må godt være lidt blævrende under overfladen bare den holder formen.

Lad køle af.

Cremefraiche-laget
Fjern kornene fra vaniljestangen og mos dem sammen med lidt flormelis eller sukker for at skille kornene fra hinanden. Bland med creme fraiche og sukker.

Fordel på toppen af den afkølede tærte og bag i 6-7 minutter ved 180 grader til overfladen stivner lidt. Det behøver ikke være ligeså stift som osten, det skal nok sætte sig, når kagen kommer i køleskabet.

Sæt kagen i køleskab i mindst 6 timer, gerne op til et døgn.

Hindbærsauce
Kom de frosne hindbær, vaniljestangen og sukkeret i en gryde. Varm det op og lad det simre i 5 minutters tid. Det skal blive en sauce uden hele hindbær. Lad den køle af til stuetemperatur.

En halv time til en time inden kagen skal serveres fiskes vaniljestængerne op, og en halv pose hurtig-gelatine-mix piskes i. Fordel hindbærene på toppen af kagen og lad stivne i 30 minutters tid. Her kan kagen passende stå i stuetemperatur, så den ikke er iskold, når den serveres. Så trænger smagen bedre igennem.

Hvis du bruger almindelig husblas følger du bare anvisningerne på pakken og pisker de opblødte blade i, mens hindbærsaucen stadig er varm. Lad den i så fald køle af, inden du fordeler den på toppen af kagen.

This entry was posted in Dessert, Kager and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Cheesecake m. citron og hindbær

  1. Elisa says:

    Hej søde Camilla!

    Din kage ser yummy ud. Jeg er ikke fortaler for at udskifte fuldfede ingredienser med lightprodukter eller lignende, men da jeg bagte cheesecake sidst, havde Lidl kun 18% creme fraiche (eller var det egentlig 9%? Hmmm.), så det brugte jeg, og det fungerede altså virkelig fint og smagte fantastisk.
    Så det kan lade sig gøre og ende godt.

    Håber, du har det vidunderligt i Sverige i dit svenske eventyr. Jeg misunder dig!

    Kærligst,
    lille e

    • popdeprovence says:

      Jamen dog! Der ser man. Jeg har været rigeligt fascineret af, at det kunne lade sig gøre for 38% versionen at stivne med hjælp fra lidt sukker. I min hjerne giver det mest mening, at den bare smelter til flydende sauce i ovnen.

      Du har sikkert ret i, at man ikke kan få fingrene i 38% creme fraiche hvor som helst i Danmark. Her i Sverige er 38% standard kan man ikke købe 18%, hvilket jeg finder meget mystisk. Der er en 15% version med mærkelige tilsætningsstoffer, og det vil man jo ikke have.

      Tak for kommentaren!

      Kærlig hilsen,
      Camilla

      • Elisa says:

        Jeg blev også totalt imponeret, og jeg fatter stadig ikke engang, at 38% kan stivne!

        Sverige, mand. Hjemsted for mærkelig creme fraiche og Carola. Slet ikke dårligt.

        <3 e

  2. rebecka thise says:

    Tror jag hittat desserten till nyår på Ørholmgade!
    Gott nytt.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>