Brusebadsboller & Stegt surdej

Hvis man vil have nybagte boller en weekend-morgen, er det her vejen frem. Navnet kommer fra at man kan tage sit morgenbad, emens dejen hæver. Det er en gærdej, men med ganske lidt gær i, og den kræver ikke særlig meget. Man blander dejen om aftenen og sætter den i køleskabet til næste morgen, og man behøver ikke rigtig at ælte dejen, så man slipper for et melet køkkenbord.

Man kan godt skifte gæren ud med surdej, hvis man husker at fodre en surdej op fra morgenstunden. Jeg kom lidt surdejsgrund i denne her omgang dej, fordi jeg alligevel havde lidt tilovers, men hvis man ikke har en surdej, kan man komme lidt syrnet mælkeprodukt i, i stedet.

Til vores morgenmad testede vi også stegt surdej! Det lyder mærkeligt, og det er det sådan set også lidt. Idéen er, at man fodrer sin surdej op, som man plejer, og når den er glad og boblende steger man små surdejspandekager i godt med smør. Den lille pandekage kan så spises med enten vaniljeis eller sirup.
Det var ret godt, men også lidt underligt. Syrligt, men ret lækkert i konsistensen. Jeg kan måske bedre lide en pandekage, men vil nu godt anbefale jer at prøve det alligevel. Der er så ofte man har surdej til overs som man må smide ud, så det her kan måske være en måde at spilde lidt mindre på. :)

Her kommer opskriften på boller, den er meget simpel, og kan varieres på mange måder:

Ingredienser, 6-8 boller
5 g gær
2 dl vand
1 dl surdejsgrund (hvis der lige er noget tilovers) eller 1 dl syrnet mælkeprodukt
1 dl groft mel
ca. 3 dl hvedemel
1 tsk salt
(Evt. solsikkekerner, hørfrø eller f.eks. valnødder, hvis man vil variere lidt)

Opløs gæren i vandet. Tilsæt surdejsgrund/syrnet mælkeprodukt og det grove mel. Jeg brugte rugmel i det her tilfælde.

Tilsæt hvedemel til dejen er klistret, men forholdsvis fast. Lad dejen hvile i 45 minutter overdækket med lidt husholdningsfilm. Bland nu saltet i og giv dejen en ordentlig omgang med grydeskeen. Jeg plejer at ælte den op ad siden på skålen med skeen.

Hvis du ikke vil vente de 45 minutter, så går det også fint at tilsætte saltet med det samme og bare sætte dejen i køleskabet. I så fald ville jeg nok give dejen et par gram ekstra gær. Den ekstra ventetid på køkkenbordet gør, at dejen får lov til at bearbejde sig selv (præcis som en æltning ville gøre, men uden at der kommer for meget ilt ind i dejen) og komme lidt i gang, inden saltet kommer i. Saltet går ind og forstyrrer bearbejdningen af dejen, det er derfor man tilsætter det senere. Jeg skal prøve at skrive et ordentligt indlæg om autolyse og hvad det egentlig er for en proces snart.

Sæt dejen i køleskabet natten over. Når du står op om morgenen sættes ovnen på 250 grader med en bageplade på midten. Tag dejen ud af køleskabet og stil den oven på ovnen, så den kan komme lidt i gang. Så kan man jo ligge og læse lidt i sengen, eller bare slumre lidt ekstra, mens ovnen bliver varm.

Når ovnen er varm formes bollerne ved at tage en klump dej og folde klumpens kanter ind mod midten. Læg bollen på bagepapir med folderne opad. Brug en bagespade (eller bageplade) til at skubbe bollerne ind i ovnen på den varme bageplade.

Bag i 20 minutter ved 200 grader, mens du tager et brusebad!

Dette indlæg blev udgivet i Gærbrød, Surdejsbrød og tagget , , . Bogmærk permalinket.

9 kommentarer til Brusebadsboller & Stegt surdej

  1. Maria skriver:

    Et hurtigt spørgsmål herfra:
    Hvis nu jeg ville lave en dobbelt så stor portion, skal jeg så fordoble gærmængden også?

    Kh M

    • Maria skriver:

      Og et bonusspørgsmål:
      Kommer du også et fad med vand ind i ovnen ved denne opskrift?

      Kh M

    • popdeprovence skriver:

      Ja, dobbelt op på gærmængden også.

      Og i forhold til bonusspørgsmålet, så gør jeg lidt forskelligt. Nogle gange kommer der vand ind, andre gange ikke. Vand giver bedre skorpe og sørger for at brødene kan hæve godt op. Man behøver ikke være så ambitiøs med brusebadsboller, men hvis man vil sætte lidt vand ind, er det selvfølgelig kun en god ting. I så fald ville jeg måske lade være med at skrue temperaturen ned til 200, når bollerne kommer ind, men i stedet beholde den ved 250. Det tager nemlig lidt længere tid for bollerne at få farve pga dampen.

  2. Tina skriver:

    Dejlig opskrift.

    Hvor i processen vil du tage fra til surdej?

    • popdeprovence skriver:

      Hej Tina,

      Jeg arbejder med en våd surdej, og det er en lidt anden størrelse, end den “tørre” slags. Altså den, hvor man tager fra dejen og gemmer til næste gang. Min surdej er en selvstændig størrelse, der selvfølgelig bruges til at bage med, men den lever, om man kan sige det sådan, i et glas ved siden af. Du kan læse om det under kategorien “Surdej – sådan kommer du i gang” ude til højre.

      I denne opskrift behøver man slet ikke surdej, det var bare fordi jeg lige havde noget tilovers. :-)

  3. Annie Hansen skriver:

    Hej Pop :-)

    Super dejligt at du skriver så udførligt om surdej – lige hvad jeg har brug for :-)
    Skulle man ikke kunne lave disse brusebads boller helt uden gær? og blot erstatte gær med den fine surdej?

    Tak for din super gode vejledning.

    • popdeprovence skriver:

      Tak! :)

      Svar på dit spørgsmål: Jo, det kan man sagtens. Så skal man bare sørge for at lave en lille portion aktiv surdej om morgenen/formiddagen, så den er klar til om aftenen, og så erstatter den bare gær og surdejsgrund/syrnet mælkeprodukt i opskriften. Det er jo en meget lille opskrift denne her så omkring et lille skvæt surdejsgrund, 1/3 dl hvedemel, 1/3 dl rugmel og 2/3 dl vand passer nok meget fint. Så kan man jo gange op, hvis man vil lave en større portion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>